fbpx

Razvoj dobrega vodje

Večina ljudi podcenjuje proces razvoja dobrega vodje. Na žalost ne moramo postati dobri vodje čez noč, pa tudi ne čez 365 noči. Tudi same izkušnje ne naredijo tega iz človeka. Nekateri se hvalijo z 10 letnimi izkušnjami,  v resnici pa imajo izkušnje pol leta ponovljene 20 krat!.

 

 

Razvoj človeka ni enostaven. Začne pa se, po mojem  prepričanju, z upravljanjem svojega časa in življenja. Vse lepo in prav – teorija se lepo sliši. Kaj pa v resnici naredimo?

Kot največji problem pri takšnem razvoju bi navedel problem t.i. "Instant-družbe". Pričakujemo namreč, da bomo občutili takojšnja zadovoljstva. Vse, kar ni instant , je praktično obsojeno na propad (pod predpostavko, da le-to ni nujno). In tako je tudi z upravljanjem časa. Slednje namreč ne daje takojšnjih rezultatov, ker nam pomaga osredotočiti se na pomembnejše stvari in tudi dolgoročnejše koristi - to pa pomeni, da kratkoročno ni učinkov, ki bi jih močno začutili . Upravljanje časa je torej začetek. Nato pa je seveda treba opravljati razne zadeve - s tem precej grobim izrazom pa mislim - treba se je razvijati.


 
In to pomeni vlaganje dejanskega časa in energije. Ker pa imamo v življenju le 24 ur na dan, ta razvoj tekmuje v minutah  z vsemi ostalimi stvarmi v življenju - predvsem pa so problematične tiste, ki nam dajejo takojšnje zadovoljstvo; od žuriranja, TV, računalnik (npr. igrice...), "kofetkanje", solariji, in še in še. Žal se ob teh aktivnostih dober vodja ne more razviti. 

 


Za naš razvoj v dobrega vodjo se je treba izjemno potruditi - z vsakodnevnimi dejanji in, podobno kot vrhunski športniki, z vsakodnevnim odpovedovanjem z vizijo dolgoročnejšega zadovoljstva. Potrebno je veliko študija razne literature, gradiv, brati ure in ure, poslušati, razmišljati, pisati . Nato pa sledi konkretno delo – delati je potrebno z ljudmi, na projektih, v organizaciji, prevzemati odgovornost, porabiti precej časa pripravljajoč se na vodenje ljudi, na analiziranju… Ravno tako je potrebno preseči razne osebnostne zadržke in nekatere ne-najboljše lastnosti izboljšati ter se razvijati v to želeno smer. Vse to pa predstavlja že skoraj psihoterapevtsko delo z veliko introspekcije in osebnostnega razvoja.

Torej ali VI delate kaj na tem?
 
Avtor: Robert Dvoršek, unv. dipl. ekon. (UN)

O avtorju:

Robert Dvoršek je ambiciozen podjetnik in podjetniški svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. Kljub relativni mladosti pa ima obilo izkušenj. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega Zavoda. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v različnih organizacijah, društvih in klubih. Za seboj ima predsedovanje več društvom, aktivnost v lokalnih in nacionalnih organizacijah ter izvedbo in vodenje več kot 50 večjih in manjših projektov, predvsem iz področja mladinskega dela. Poleg univerzitetne izobrazbe je opravil različna neformalna izobraževanja - Marketing za podjetnike, računovodski tečaji in seminarji, pred tem pa še večletni inštruktorski tečaj Zveze tabornikov Slovenije, seminar za Menedžerje v mladinskih organizacijah in druga redna izobraževanja iz področja projektnega in timskega dela.

 

Vse pravice pridržane. Noben del članka/prispevka se ne sme reproducirati ali kopirati v kakšnikoli obliki brez dovoljenja avtorja.