fbpx

Na kaj biti pozoren pri izbiri računovodstva I.del

Izbira računovodstva je zelo pomembna odločitev ob začetku poslovanja in kasneje - v primeru menjave računovodje. Čeprav se zdi, da so vsi računovodje približno enaki - pomislite še enkrat.
 
 
 
 
 
To,  da ponujajo podobne storitve in imajo dokaj podobne cene, je zelo relativno in razlike med njimi so lahko precejšnje. Poleg cene, ki se lahko razlikujejo tudi za 50-100% za podobno storitev, so ključne razlike predvsem v smislu kompatibilnosti z načinom poslovanja, ki ga podjetnik želi imeti, fleksibilnosti, raznolikosti storitev in drugo.

V bistvu mora podjetnik pri izbiri računovodstva upoštevati precej vidikov, da lahko optimalno izbere tisto, kar zares potrebuje in po ceni, ki je za takšno storitev primerna.
 
 
Da bo izbira kar najlažja, si je dobro odgovoriti na nekaj naslednjih vprašanj:
 
1. Kakšen bo obseg poslovanja?
 
Od obsega bo namreč zelo odvisna CENA storitev. Koliko bo dokumentov, zaposlenih, s kakšnimi sredstvi bo podjetje poslovalo (osnovna sredstva - oprema, nepremičnine, materiali, trgovsko blago…); bo podjetje imelo eno ali več poslovalnic?
 
2. Kaj pričakujemo od računovodstva?
 
Kot pri večini zadev, tudi pri računovodstvu velja rek: "malo denarja, malo muzike". To pa ne pomeni, da se za konkurenčno ceno ne more dobiti v redu storitve in da je potrebno za solidno računovodstvo plačevati visoke vsote.
 
 
3. Ali je cena oz. strošek res samo to, koliko plačujemo računovodstvo?
 
Z dobrim nasvetom in know-how-om, lahko računovodstvo pomaga prihraniti ogromno časa, denarja in energije!
 
4. Kako želimo organizirati poslovanje?
 
Živimo v informacijski dobi… veliko poslovnih idej zahteva sodobne pristope, elektronsko izmenjevanje dokumentov, hitro odzivnost. Določene panoge pa se šele razvijajo v tej smeri - vsekakor pa trend ne bo več šel nazaj… 
 
5. Kakšne so možnosti za optimiziranje in povezovanje z računovodstvom?
 
Ko je večina poslovanja elektronskega, se velik del poslovanja lahko poveže, integrira, avtomatizira… Zakaj bi tiskali, kopirali, če se lahko podatki samodejno izmenjajo. S tem se lahko izognemo pretipkavanju, napakam, zadeve so narejene hitreje…
 
6. Iščemo knjigovodjo ali morda lahko dobimo še kaj več?
 
Vodenje knjig in obračuni plač in prispevkov so le del računovodskih storitev. Res je da so obvezne in nujne, vendar lahko s tem, ko v celoti izkoristimo to, kar nam lahko ponudi računovodja, pridobimo še mnogo, mnogo več.
 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

AVTOR: Robert Dvoršek

Tags :