fbpx

Tudi računovodje med Onlyfans?

Nekateri se pač znajdejo po svoje...Online poslovanje ima mnogo oblik. Ne glede na obliko – in dokler je v mejah legalnega – pa morajo izvajalci poskrbeti tudi, da je skladno z vsemi davčnimi pravili, računovodskimi standardi itd.

 

 

 

Onlyfans verjetno pomeni dejavnost 

Kot prvo – nikakor naslovnega stavka vzeti dobesedno – mišljeno je, da tisti ki ustvarja dohodek morda rabi računovodjo. Kajti vedno in povsod se je treba seveda spraševati – ali moram ta zaslužek kakorkoli prijaviti. Odgovor je običajno pritrdilen!

Ker je platforma Onlyfans v svojem jedru namenjena ustvarjanju zaslužka ustvarjalcev vsebin (Creators, kot jih poimenujejo), je ob tem potrebno razumeti tudi osnove davčne obravnave tovrstnih dohodkov.  Najprej je pomembno vprašanje, ali bo šlo pri tem za občasen dohodek, ki ne bo pomenil opravljanje dejavnosti, ali pa je plan opravljati redno dejavnost (in imeti reden zaslužek).

 

Ključna vprašanja pri ocenjevanju kateregakoli posla so: kaj se prodaja (blago, storitev…), komu (fizični, pravni osebi?), od kje je kupec, na kakšen način poteka izvedba (posamično, avtomatsko…), kako se plačuje, so kakšni posredniki in kakšna je njihova vloga… Pri Onlyfans gre načeloma za prodajo digitalnih produktov končnim kupcem iz celega sveta. Platforma se v njihovem primeru postavlja v vlogo plačilnega posrednika (in praktično nič več kot to).

 

Vse to za seboj potegne pomembne posledice iz davčnega, administrativnega, računovodskega in še kakšnega vidika.

Računovodstvo za onlyfans

In kako torej zgleda računovodstvo za Onlyfans? Če najprej odgovorim na vprašanje iz naslova prispevka – DA… računovdje »Creator« skoraj sigurno ga potrebuje. Torej se bodo tudi računovodje znašli med Onlyfans-i – vendar seveda imam v mislih na drugačen način, ne z objavami in profili!

Še enkrat, da – računovodje bodo morali »mednje« in jim pomagati pri vodenju poslov. Namreč, tudi če berete »How« sekcijo navodil pri ponudniku, vas kaj hitro lahko zavede, da »saj vse oni uredijo«. Ne tako hitro. Preberite še enkrat. In še enkrat ocenite, kakšne vrste dohodke bo to in kaj to za seboj v smislu pravno-organizacijske oblike v Sloveniji potegne.

No, če ste mislili da so tovrstni posli lahek zaslužek – žal, niso. Vsaj iz administrativnega vidika ne.

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

 
 
 
Avtor: Robert Dvoršek, dipl.ekon (UN), računovodja in svetovalec
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by CANVA
Tags :