fbpx

Zakaj NORMIRAN S.P. vedno plača dohodnino

V času davčnih obračunov za preteklo poslovno leto, včasih pride do nejasnosti sistema »normirancev« (torej obdavčitve po dejanskih prihodkih in normiranih odhodkih). V letih, ko je mnogim promet precej padel, pa je zanimivo vprašanje – zakaj normiranec VEDNO plača dohodnino – med tem, ko nekdo drug z nižjimi dohodki ne plača nič?

 

 

Glavni razlog za takšno razlikovanje obdavčitve je, da ko podjetnik enkrat izbere opcijo »normiranca«, zanj veljajo posebna pravila.

Pri opisanih dilemah sta ključna dva vidika:

1)      Normirancem se ne priznavajo olajšave,

2)      Normiranci vedno plačajo VSAJ 4% ali več davka od ustvarjenih prihodkov (poenostavljeno).

Zakaj se normirancem ne priznajo dohodninske olajšave?

Pri prvi točki gre za to, da normiranci pač izberejo poenostavljen način obdavčitve – kar pomeni, da se pač ne gleda ničesar drugega, kot zgolj ustvarjene prihodke (obstajajo sicer tudi določene specifike, o tem kasneje). V ta koš »ničesar drugega« potem pade tudi cela paleta olajšav in posebnih obravnav, ki se sicer gledajo pri ostalih zavezancih (na primer tistih espejih, ki so obdavčenih po dejanskih prihodkih in dejanskih odhodkih).

V tem pogledu lahko torej pride do situacije, kjer normiranec pri 6.000€  ustvarjenih prihodkih (recimo od prodaje storitev) plača 240€ davka, med tem ko tisti, ki ugotavlja po »dejanskih« ne plača 0€. Razlog – slednjemu osnovo za obdavčitev znižujeta splošna in povečana davčna olajšava.

Koliko davka plačajo normiranci?

Pri drugi točki pa gre za to, da je torej obdavčitev »fiksna« - no odstotek je pač fiksen, torej 4%. Obstajajo sicer določene izjeme od tega, ko se določeni prihodki lahko izvzamejo iz obdavčljivih. Vendar pravilo čez palec pomeni – od skupnega zneska izdanih računov, bo normiranec plačal 4% davka. Kaj vse še sodi zraven, kaj treba paziti itd. potem pomeni že nekoliko obsežnejša navodila in si je dobro pridobiti kakšen strokovni nasvet, kajti zadeve se tudi lahko spreminjajo.

 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

Avtor

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, avtor knjige (Z)NAJDI SE v podjetništvu, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 17 let dela v računovodstvu, 15 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov.

Tags :