fbpx

Poslovanje (storitve) NEZAVEZANCA s tujino

Pogosto se mali davčni zavezanci (torej tisti, ki ne presežejo DDV praga) sprašujejo, kaj pomeni zanje poslovanje (storitve) s tujino. Odgovor je enostaven - pomeni komplikacijo. Skoraj sigurno pomeni potrebo po pridobitvi SI davčne številke (postati t.i. atipični zavezanec za DDV).. 

 

 

 

Storitve in obdavčitev z DDV v EU

Kadar podjetnik posluje oziroma bo imel namen poslovati s tujino, se mora pravočasno in dobro na to pripraviti. Pridobiti je potrebno informacije s kom in kako bo posloval in se potem običajno že tudi v naprej registrirati za DDV. Pri tem gre sicer za t-i-.- atipičnega zavezanca za DDV (skladno s 4. točko 78.člena ZDDV-1). To pomeni, da pridobi t.i. VAT številko - (Sixxx) za namen poslovanja s tujino. O sami tematiki smo že precej pisali.

Glede storitev pa torkat navajamo nekaj zelo očitnih in nekaj manj očitnih primerov ko to velja.

Izvajanje storitev za zavezanca DDV v EU

Prvi in najbolj običajen je primer izvedbe storitve za zavezanca za DDV iz druge države članice EU.

Tukaj ni kaj dosti za razmišljati - če pri tem ne gre za kakšne posebne storitve, ki bi sodile v izjeme - se je treba pred izvedbo takšne storitve in pred izdajo računa registrirati za DDV.

Koriščenje storitev od zavezanca iz EU

Drugi primer je tudi zelo pogost - naročilo oz. koriščenje storitev od zavezanca iz druge države članice EU

Pogosto so to lahko storitve npr. oglaševanja, posredništva, naročnine na spletno storitev itd. Torej - tudi če ste vi pred tem nezavezanec, je potrebno prej pridobiti SI številko. Poenostavljeno - preden bi na firmo želeli uveljavljati npr. stroške facebook oglaševanja, ali pa naročnino na Adobe, Microsoft, Google ipd. plačljive programske pakete - se je potrebno registrirati kot atipični zavezanec. Pomembno ni, od kje izhaka matično podjetje, kajti pogosto imajo te firme podružnico v EU (zelo pogosto npr. na Irskem). Tudi sicer za vse ostale običajne - nedigitalne storitve načeloma velja enako glede zahtev po zavezanosti.

Koriščenje storitev od podjetja izven EU

Še en pogost primer - podoben prejšnjemu - je koriščenje storitev podjetij IZVEN EU.

Tudi tu gre pogosto za kakšne spletne aplikacije, oglaševanje, itd. in ravno tako velja obveznost registracije za DDV.

Status partnerja – je ali ni zavezanec

Pri tem sam status partnerja ne vpliva na obveznost slovenskega podjetnika. Tudi če tuj ponudnik NI registriran za DDV – ga ni v sistemu VIES, ali pa je celo podjetje iz neke tretje države, kjer nimamo niti točnega podatka ali njegove davčne številke… vseeno mora slovenska firma poskrbeti za pravilni davčni obračun (torej kot samoobdavčitev – o tem na koncu).

Storitev za firme IZVEN EU

Primer, ko pa praviloma ni potrebno registrirati za DDV in pridobiti te posebne DDV številke je, kadar je tuj partner na primer firma izven EU. Tukaj gre potem namreč za storitev, ki ni predmet DDV, saj se namreč obračuna po kraju prejemnika in je torej "izvedena izven EU". Dobro pa se je pozanimati glede obveznosti, ki bi jih lahko imelo podjetje do te tretje države. Nekatere namreč določene storitve smatrajo kot "connected-to". To pomeni posebno obravnavo oziroma registracijo pri njih.

Slovenski podjetnik dela na nepremičnini v tujini

Pogosto imamo pa na primer situacijo, ko bi slovenski podjetnik šel opraviti neka dela na nepremičnino v tujini. Te storitve praviloma niso predmet slovenskega DDV - pomeni, da se samo zaradi tega v SLO ni potrebno registrirati za DDV oz. pridobiti SI številke (atipični zavezanec). Mora pa izvajalec poskrbeti za identifikacijo v državi nepremičnine in za primeren obračun v tisti državi, skladno z njihovimi predpisi. Tudi če bi bil lastnik nepremičnine v tujini slovensko podjetje ali slovenska fizična oseba, velja enako kot je zgoraj zapisano.

Paziti na samoobdavčitev - plačilo SLO DDV

To je torej nekaj najpogostejših primerov. Pri tem je še za opozoriti, da v primeru atipičnega zavezanca, v primeru koriščenja storitev, to običajno pomeni t.i. obrnjeno davčno obveznost. Tako bo mali davčni zavezanec moral od storitev iz tujini v Slovenij plačati slovenski DDV. Pri ponudniku storitev pa bo običajno moral predložiti svojo VAT (SI) številko, da bodo oni to tudi primerno upoštevali in njihovega DDVja na bo računu. Običajno bo tudi klavzula o obrnjeni davčni obveznosti - torej "Reverse VAT charge".

Področje DDV ni šala

Področje DDV je vsekakor eno bolj zahtevnih davčnih področij. Temu dodamo še elemente tujine, tujih zavezancev, vrste storitve, izjeme glede obračunov DDV in hitro postane zadeva enostavno preveč kompleksna, da bi se podjetnik sam ukvarjal s tem. Priporočamo, da nas kontaktirate in dobite pomoč še PREDNO gredo zadeve narobe in si po možnosti prislužite še kakšno kazen in obveznost plačila DDV in obresti za leta nazaj… tudi to se namreč lahko zgodi. 

Potrebujete več ZNANJAINFORMACIJODGOVOROV?

PRIJAVITE SE NA ČAKALNO LISTO

Izpolnite obrazec in obvestili vas bomo TAKOJ, ko bodo razpisane izobraževalne vsebine NA TEMATIKO tega članka.
Image

Kontaktni podatki

Uporaba podatkov

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, avtor knjige (Z)NAJDI SE v podjetništvu, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 14 let dela v računovodstvu, 12 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.

S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov.
Tags :