fbpx

eBay spreminja pogoje – nakazoval bo na poslovne račune

Vsi podjetniki, ki poslujejo z eBay so pred nekaj tedni prejeli obvestilo – sedaj pa se ti že dogaja v praksi – da bo spremenjen način plačevanja in obračunavanja za prodajo preko njih. Nova sprememba tudi bistveno vpliva na administrativne obveznosti, ki s seboj prinaša poslovanje preko njih.

 

 

Poslovanje z eBay je do sedaj pogosto potekalo tako, da je prodajalec tam izdelek ponudil in prodal, kupec je nakazal kupnino prodajalcu, eBay pa je nato svoje stroške naknadno poračunal (na primer – preko paypal zaračunal svoje provizije in morebitne zneske za odvajanje pripadajočih davkov).
 
NOVOST
Po novem pa je poslovanje nekoliko drugačno – eBay namreč uvaja preferirano poslovanje izključno preko njihovega plačilnega sistema – kar bo pomenilo naslednji potek:
 
1. Kupec izvede naročilo in ga plača => plačilo se izvede na eBay, ki nato finance razdeli na provizije, davke in tisto, kar ostane prodajalcu. Končni znesek, kar ostane, nato eBay kumulativno za več prodaj skupaj nakaže prodajalcu.
 
2. Poleg nekoliko zahtevnejšega sledenje transakcijam, bo to za prodajalce pomenilo, da morajo biti pozorni še na neka vidikov:
- Prihodek od prodaje NI SAMO TISTO, kar prejmejo nakazano od eBay – temveč je to, kolikor znaša neto kupnina za prodane zadeve,
- Provizije, ki si jih eBay vzame, še vedno predstavljajo strošek opravljene storitve s strani eBay, čeprav prodajalec tega ne plača sam oz. se mu kar že poračuna s kupnino,
- Ker ni več nakazila preko Paypal, temveč preko drugega sistema – to pomeni tudi obvezno davčno potrjevanje te računov,
- Še vedno je potrebno voditi ustrezne evidence prodaje končnim kupcem po različnih državah, za namen spremljanja praga 10.000 EUR, ko bi se prodajalec moral vključiti v sistem OSS (one stop shop), ki je bil v celotni EU uveden s 1.7.2021.
 
Poslovanje prek eBAY se lahko zelo hitro razvije v pravcat posel, kar pomeni, da je treba tudi administrativno-davčni del primerno urediti in zastaviti. Ker je takšno poslovanje tudi precej zahtevno (gre namreč za več vidikov, ki zahtevajo posebno računovodsko-davčno obravnavo – od prodaje na daljavo, do davčnega potrjevanja, potrebno je biti vsaj atipični davčni zavezanec itd….) svetujemo, da se vsaj pred začetkom in kdaj vmes posvetujete z usposobljenim strokovnjakom.
 
Odskočna točka za tako poslovanje je vsekakor lahko naša AKADEMIJA ZA SPLET. Tam je na voljo veliko uporabnih in specifičnih vsebin tudi za poslovanje z eBay. Kar veliko uporabnega - tako za začetnike kot tiste, ki želijo preveriti svoje informacije in nadgraditi znanje - pa se pridobi tudi z našim webinarju: Online Podjetništvo.
Avtor: Robert Dvoršek
 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
 
 
 
 
 
 
Tags :