fbpx

ETSY prodajalci in njihove obveznosti po 1.7.2021

etsy oss unijska ureditev

Predno začnete s poslovanjem preko platforme ETSY je vsekakor pametno, da se o zadevah dobro informirate. S prvim julijem prihajajo velike spremembe. Katere, izveste v članku. 

 

 

Predno začnete s poslovanjem preko platforme ETSY je vsekakor pametno, da se o zadevah dobro informirate. Kot smo v članku ETSY prodajalci in njihove obveznosti predstavilo osnove, kaj so vaše obveznosti, lahko vidite, da zares ni čisto nedolžno peljati ta posel.

Kaj pa se spremeni po 1.7.2021?

S 1.7. začne na ravni EU veljati direktiva, ki uvaja novo ureditev za prodajo na daljavo. Tudi v Sloveniji se bo to pospremilo z več spremenjenimi predpisi – tako veliko novosti velja tudi za Slovenske prodajalce na Etsy.

Tudi tukaj naj si takoj razčistimo eno zadevo - prodaja prek ETSY iz administrativno-računovodskega vidika vsekakor ni preprosta. Zato vam vsekakor priporočamo dobro računovodstvo, usposobljeno za Etsy.

Glavne novosti so:

  • Uvede se nov prag prodaje končnim kupcem iz EU – in sicer 10.000€ skupnega prometa vsem končnim kupcem iz EU. Ta prag je v osnovi sestavljen tako iz prodaje na daljavo, kot prodaje elektronskih storitev.
  • Ko presežete prag, se morate registrirati v posebno ureditev – t.i. VEM+ oz OSS (One stop shop). Še pred tem pa morate postati redni zavezanec za DDV (torej ni dovolj biti atipični) – tako da ste najprej dolžni urediti še to identifikacijo za DDV pri FURS.
  • Ko ste vključeni v OSS ste dolžni od vseh prodaj obračunati TUJ DDV (načeloma bo to za vas prikazal že sam Etsy) po stopnji DRŽAVE od koder prihaja kupec (fizična oseba iz EU),
  • Četrtletno bo potrebno poročati na FURS o teh prodajah ter tudi PLAČATI DDV na FURS (en plačilni nalog, potem pa bodo oni to razparcelirali po EU državah).
  • Prodaje na daljav v EU, ki se jih obračunava v tem posebnem DDV obračunu, se ne bodo vključevale tudi v redni obračun DDV, ki ga boste pa morali oddajati in plačati MESEČNO.
  • Če boste vključeni v OSS, boste redni zavezanec za DDV in od storitev s strani ETSY ne boste več plačevali SLO DDV (oz. bo treba narediti samoobdavčitev, kjer si boste DDV sedaj lahko odbijali),

 

Se pa s tem, ko ste vključeni v OSS sistem, vaše komplikacije ne zaključijo. Čeprav se govori o »poenostavitvah« - pa to za male trgovce nikakor niso. Dodaja se namreč dodatno razlikovanje prodaj, glede na to KOMU in KAM prodajate.

V preteklosti so namreč veljali pragi od 35.000€-100.000€ za POSAMEZNO članico EU. Če ste to presegli, ste imeli potem res zahtevne obveznosti. Ampak malim trgovcem, sploh takim preko ETSY, so bili taki pragi precej oddaljena fikcija. Še največ kar ste morali paziti je bil prag 50.000€ skupnega prometa – in po tem se ni tako zelo zapletlo – razen, da ste postali redni zavezanec itd.

Sedaj pa zadeva postane zelo kompleksna, kajti, ko presežete 10.000€ skupaj (v seštevku ne glede po posamezni članici) v EU, morate račune obravnavati ločeno.

Naj podamo le nekaj primerov:

  • Za prodaje na daljavo v EU kočnim kupcem – sploh ni treba izdati računa, dovolj je ETSY order,
  • Za prodajo na daljavo preko ETSY kupcu izven EU – morate račun izdati in ga obvezno tudi davčno potrditi,
  • Prodaje pravnim osebam oz. zavezancem za DDV iz EU držav so spet posebna pravila,
  • Ker ste ob vključitvi v OSS zavezanec za DDV, je treba tisti del prodaj, ki se jih vključuje v OSS izločiti iz DDV obračuna, med tem ko ostale seveda obvezno vključiti.

 

Skratka – tematika je obširna, spremembe pa res niso poenostavitev, prej kontra. Predlagam zares dobro informiranost in tudi pridobitev ustrezne podpore, usposobljenega računovodstva itd.  

Smo specializirano računovodstvo za ETSY - oglejte si kako vam lahko pomagamo.

Avtor: Robert Dvoršek

 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja ZNAJDI SE računovodstvo d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, avtor knjige (Z)NAJDI SE v podjetništvu, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 17 let dela v računovodstvu, 15 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 

 

Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 

 
 
 
 
Tags :