fbpx

Protikoronski ukrepi – kaj lahko letos še koristite (PKP6)

PODJETNIKI POZOR - kaj lahko letos še koristite v okviru PKP6? Od subvencioniranih stroškov do odloga plačila davkov in prispevkov. 

 

 

 

PODJETNIKI POZOR: KAJ LAHKO LETOS ŠE KORISTITE V OKVIRU PKP6

 
Podjetja, samostojni podjetniki in samozaposleni lahko še vedno koristijo pomoč države za boj proti posledicam trenutne krize. Aktualen zakon ZIUOPDVE – poimenovan tudi PKP6 sedaj omogoča subvencioniranje fiksnih stroškov, podaljšuje se čakanje na delo ter kritje nadomestil za odsotnosti povezane s pandemijo. Roki za uveljavljanje pa so odvisni od vrste ukrepa, ki ga želite koristiti. 
 
V nadaljevanju bomo izpostavili torej samo ukrepe, ki se nanašajo na gospodarstvo oziroma podjetja, podjetnike, samozaposlene in delodajalce. 
 
Subvencioniranje fiksnih stroškov
Če so vam prihodki v zadnjem četrtletju letos upadli vsaj za 30% glede na lansko zadnje četrtletje lahko koristite ta ukrep – dobite subvencijo v višini 3,6% oziroma 1,8% letnih prihodkov. Višina je odvisna ali so vam prihodki padli od 30-70% ali več kot 70%. Izplača se do 20.1.2021, rok za uveljavljanje pa je 31.12.2020. 
 
Čakanje na delo 
Podobno kot do sedaj – le imate delavca na čakanju zaradi posledic pandemije in ukrepov – dobite povrnjeno do največ 1.799 EUR nadomestila za delavca – krito je do 100%. Ne morete uveljavljati za tiste, ki so v odpovednem roku. Vloge pa je treba oddati najkasneje do 15.1.2021. 
 
Višja sila in karantena- tudi pri sp.
Zaposleni je še vedno lahko odsoten od dela zaradi višje sile in delodajalec za to dobi refundirano, to nadomestilo pa lahko uveljavljajo tudi SPji – za 10 dni dobijo 250€, za 20 dni 500€ in za  cel mesec 750€ nadomestila. Vloži se v 30 dneh od vročitve karantenske odločbe ali dokazila višje sile (zaprt vrtec-šola). 
 
Odlog plačila davkov in prispevkov – do dve leti 
Poenostavljen je postopek in pogoji za odlog davkov in prispevkov – za čas največ do 2 let. Konkretno se pri vsakem primeru obravnava za koliko časa bo urejen odlog. V primeru obročnega odplačila – je obvezno redno plačevanje – že pri prvi zamudi obroka se odlog »poruši« in zapadejo tudi vsi nadaljnji obroki takoj. 
 
 
To je na hitro o glavnih ukrepih. Kar veliko je še raznih posebnosti in ukrepov na drugih področjih ter za določene panoge. Ravno slednja strategija – bolj panožno usmerjanje – pa se napoveduje z že prihajajočim (še ne sprejetim v času pisanja tega članka) – PKP7. 

 

 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec, ter avtor knjige (Z)najdi se v podjetništvu. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Znajdi se računovodstvo d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem.
S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov.
 
Vir slike iz naslovnice: Photo by Unsplash
Tags :