Poslovanje in Podjetništvo

TRR v tujini - napačne domneve

Z začetkom leta 2017 je za fizične osebe postalo obvezno prijavljanje transakcijskih računov v tujini. Tako je potrebno prijavite vse TRR (osebne račune), ki jih imajo fizične osebe odprte pri finančnih institucijah v tujini, ne glede na to, ali jih uporabljajo oz. ali nanje prejemajo nakazila. 
 
 

7 VPRAŠANJ, KI JIH MORATE ZASTAVITI RAČUNOVODJI PRED IZBIRO

 

1. S kakšnimi strankami že delate?  => POZNAVANJE DEJAVNOSTI!

 
Pomembno je, da računovodja pozna vašo dejavnost - branžo, saj so pravila precej specifična. Ena od pomembnih informacij je, ali računovodja že posluje s kakšnim podjetjem, ki izvaja podobno dejavnost.
 
 

 

2. Ste striktni/prilagodljivi?  => ODPRTI ZA REŠITVE!

Pomembno je torej, da se pozanimate, če računovodski servis poleg klasičnih računovodskih storitev nudi tudi različna svetovanja. Denimo davčno svetovanje in finančno svetovanje, pomoč pri iskanju nepovratnih oziroma ugodnih povratnih sredstev, komunikacijo z bankami in drugimi finančnimi inštitucijam.
 

 

3. Cene storitev?  => POŠTENA CENA!

 
Svetujemo vam, da vaša izbira računovodskega servisa ne temelji le na ugodni ceni. Rek »Za malo denarja, malo muzike.« pri računovodskih storitvah še kako drži. 
 

 

 

4. Kako pogosto bomo pregledali davke?  => DOSEGLJIVI IN AŽURNI!

 
 
Hitro se lahko zgodi, da neusklajen poslovni dogodek ali zamolčana informacija spremeni pravilnost poslovnih izkazov. S tem nastanejo tveganja za visoke kazni, trpi pa tudi ugled podjetja. P.S.:Ali ste vedeli, da so kazni tudi davčno nepriznan odhodek (vam ne zniža davka od dobička)?
 
 
 
 
 
 
 

5. Pridem jaz do vas ali vi do mene?  => DIGITALIZACIJA POSLOVANJA!

 
 
Zaradi spleta in razvoja informacijske tehnologije je danes postalo nepomembno kje se računovodja fizično nahaja, saj večina komunikacije poteka preko pametnih telefonov in spleta. 
 
 

 

6. Kaj lahko od vas pričakujem?   => REFERENCE IN IZKUŠNJE!

 
 
Potrebno je najti računovodski servis z dolgoletnimi izkušnjami in močnimi referencami. Predajo vašega podjetja v roke računovodje morate gledati, kot da svojega otroka predate v varstvo najboljši vzgojiteljici.

 

 

7. Skriti stroški?  => BREZ SKRITIH STROŠKOV!

 
Ali ste že imeli situacijo, ko ste šli k frizerju na striženje, ki po ceniku stane 15€, končni račun pa je znašal 35€ za “dodatne storitve”? Pogosto se ista zgodba dogaja pri računovodskih servisih. Ponudba se lahko zdi poceni, na koncu pa dobimo izstavljen račun za vsako najmanjšo dodatno storitev.
 
 
 
 
 

Davki in prispevki za SP

Kakšne davke more plačati in kako jih izračunati, se sprašuje vsak samostojni podjetnik. Pri tem je glavna razlika, ali je SP normiranec ali ne. Kako je s prispevki? Kako z DDV? V tem prispevku smo pripravili poenostavljen povzetek. 

 

Preberi več

Spodbujanje podjetništva v lokalnem okolju

V podjetniškem smislu se je marsikateri pristop obrnil na glavo. Včasih se je poslovalo v lokalih, trgovinah, podjetniki so odpirali pisarne, poslovalnice, obrate – danes še vedno, kljub gospodarskemu razcvetu, težko zapolnimo poslovne prostore.

Delo na daljavo - odgovarja Primož iz Proteusthemes

O delu na daljavo je veliko govora in danes postaja ena od možnosti za sodelovanje z delodajalcem, ki ne zahteva stalne prisotnosti na samem delovnem mestu. Kot primernega kandidata za objavo intervjuja smo izbrali Primoža Ciglerja, ustanovitelja in direktorja uspešnega spletnega podjetja Proteusthemes d.o.o.. Takole Primož odgovarja na vprašanja.

 

Sorodne teme-članki:

Novi članki in prispevki prihajajo